dijous, 27 d’octubre del 2011

Frederic Marès i Deulovol



Frederic Marès i Deulovol (Portbou, 1893 - Barcelona, 1991) escultor, col·leccionista i pedagog, va rebre estudis d'art a l'Escola d'Arts i Oficis i Belles Arts de Barcelona, que va complementar amb estades a l'estranger. Va treballar en el taller de l'escultor modernista Eusebi Arnau. Com a docent, a més de ser professor, va compartir la direcció d'aquest centre amb l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics de Barcelona. Durant un breu període cva compaginar la direcció dels dos centres, amb la presidència de la Reial Acadèmia de Belles Arts.

MARÈS ESCULTOR
Com a escultor es va convertir en una de les figures més destacades de l'escultura monumental. Va intervenir en alguns dels treballs realitzats per a l'Exposició Internacional de 1929. Entre els monuments realitzats, d'estil classicista, destaquen el de Francesc Layret (1936), el de Soler i Rovirosa (1930) i l'estàtua de la Victòria (1932-40), les escultures, grups i relleus de Montjuïc i de la plaça de Catalunya, totes elles a la ciutat de Barcelona. A més, destaca la seva intervenció en la restauració de les tombes reals en el monestir de Poblet (Tarragona) en 1946.

MARÈS COL·LECCIONISTA
Amb el temps, el col·leccionisme va passar a ser la seva principal activitat. L'esprit col·leccionista de Marès sorgeix del seu pare, Pere Marès Oriol, llibreter anticuari. Una consciència que desenvolupa a partir de les beques de formació artística a l'estranger, amb les quals va contactar amb el món dels anticuaris i les subhastes d'obres d'art. És llavors quan Marès va començar a adquirir les primeres col·leccions.
En la dècada dels quaranta del segle XX, la imatge pública de Marès va possibilitar que la seva col·lecció d'objectes fos coneguda. Concretament, a 1944 l'Associació dels Amics dels Museus de Catalunya va organitzar una exposició amb una selecció de peces. Més tard, en 1946 obre les portes el Museu Frederic Marès de Barcelona. Però la col·lecció conservada és molt extensa, de manera que Marès va resoldre el problema de no poder exposar tots els objectes adquirits amb donacions a altres museus o, fins i tot, amb la creació de nous museus. Una tasca que va desenvolupar fins a la seva mort l'any 1991.

www.museumares.bcn.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada